Vad är polymerlera?

Polymerlera är en sorts plastlera som härdas i vanlig hushållsugn i ca 110-130 grader. Den består till största delen av PVC (polyvinylklorid), nån form av mjukgörare och pigment (eller färgämne), men även bindemedel och fyllnadsmedel kan ingå. Alla märken som finns på marknaden är testade och godkända av the Arts & Crafts Materials Institute (ACMI), vilket betyder att det är en giftfri lera och på alla förpackningar bör finnas ett märke med ACMI och AP. (Läs mer om det här.)

I Sverige är polymerleran mest känd under namnen Cernit och Fimo. Även Sculpey III och Premo! finns att få tag på i Sverige, och ytterligare ett par andra märken finns att få tag på om man söker sig utomlands (exempelvis Kato Polyclay). Dessa är alltså olika märken, men de är alla polymerleror.

Ursprungligen utvecklades leran i Tyskland på 30-talet, där den till en början användes av dockmakare. Receptet såldes på 60-talet till Eberhard Faber som sålde den under namnet Fimo. En annan variant av leran utveckaldes i USA i slutet av 60-talet, där den såldes under namnet Sculpey. Dock fanns den bara i vitt och kom inte i fler färger förren på 80-talet.

I dag finns relativt många olika märken med små skillnader sinsemellan. Läs mer här om olika märken.

Många har kanske provat på att skulptera små figurer av polymerlera som när de var små, men oftast blir det inte mer än så. Just pärltillverkning är en relativt liten hobby i Sverige, även om fler och fler upptäcker den. Men självklart kan man göra annat än bara pärlor av leran; allt från stora skulpturer till små miniatyrer.  

Det finns otaliga tekniker; skinner blend, mokume gane, millefiori, image transfers osv. Man kan blanda in tex glitter, metallic-pigment eller kryddor i lerorna för att få spännande effekter. Det går att stämpla i de ohärdade lerorna. Det går att måla på eller snida i de härdade lerorna. Det finns tom flytande lera (liquid polymer clay) som tex kan användas vid överförande av bilder till leran. 


Källor:
Wikipedia 
Polymerclaycentral
Polymerclayweb
"The art of Polymer clay" av Donna Kato

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0